Floodgateargumentet – rättskällekampen mellan Aktiebolagskommittén och lagförarbetena
Abstract
Den något tillspetsade rubriken saknar inte viss verklighetsanknytning men har nog först och främst tillkommit för att läsarna av denna skrift inte skall förbise denna lilla artikel.
Första gången jag stötte på den princip som brukar betecknas som floodgateargumentet i svensk rätt var i en skrift av Hjalmar Karlgren. Denne var för sin generation ofta väl bevandrad i komparativ rätt och tog för skadeståndsrättens del särskilt intryck av tysk och dansk rätt.
Floodgateargumentet kan väl kortfattat beskrivas så, att när i ett enskilt fall skadeståndet kan komma att bli mycket stort eller antalet skadelidande på samma sätt kan räkna ett stort antal eller skadan kan komma att utsträckas under en längre tid, dessa omständigheter i sig kan utgöra grund för att skadestånd i det enskilda fallet inte skall utgå eller i vart fall utgå med endast en bråkdel av den verkliga skadan. Det rör sig emellertid inte om en jämkningsregel utan snarare om en regel likt kausalitets- och adekvans-bedömningar som sätter gränserna för skadeståndsansvar.