Går det att försäkra administrativa sanktionsavgifter? – avtalsrättsliga och näringsrättsliga aspekter

Författare

  • Jessika van der Sluijs Författare

Abstract

Nyligen lades två förslag fram om nya kapitaltäckningsregler; SOU 2013:63 samt senare (april 2014) även en promemoria av Finansdepartementet om sanktioner enligt CRD IV. Förslagen gäller implementering av kapitaltäckningsdirektivet 2013/36/EU om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag (CRD IV). Av förslagen framgår att fysiska personer kan åläggas administrativa sanktionsavgifter om max 5 miljoner euro. Förslagen har väckt stor oro inom finanssektorn för hur styrelseledamöter ska kunna skydda sig mot de ekonomiska följderna av en sådan avgift som drabbar denne personligen. I förlängningen har oron gällt hur man ska kunna rekrytera kompetent folk till styrelserna. Vem vill sitta i en styrelse om uppdraget innebär att man äventyrar den personliga ekonomin med 5 miljoner euro? Förslagen tar inte ställning till frågan om dessa avgifter kan täckas av försäkring. I och med förslagen blev frågan om försäkringsbarheten högaktuell.
Frågan ”går det att försäkra administrativa sanktionsavgifter?” är i själva verket inte en fråga utan fyra frågor:

1. Finns det försäkringsprodukter på marknaden som täcker administrativa sanktionsavgifter?

2. Är det förenligt med bankrörelserättsliga och värdepappersrörelserättsliga regler att genom  ansvarsförsäkring täcka sina styrelseledamöters administrativa sanktionsavgifter? 

3. Är ett försäkringsavtal som enligt villkoren täcker administrativa sanktionsavgifter giltigt?

4. Är det förenligt med försäkringsrörelserättsliga regler för ett försäkringbolag att försäkra administrativa sanktionsavgifter? 
Inom ramen för denna debattartikel kommer jag endast att adressera punkten 3, dvs. den försäkringsavtalsrättsliga frågan och punkten 4, dvs. den försäkringsrörelserättsliga frågan. Jag beaktar i artikeln endast svensk rätt.

Nedladdningar

Publicerad

2015-01-01

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok VI

Mest lästa artiklar av samma författare

1 2 > >>