Från ”att tänka som en jurist” till ”att vara en jurist”: några förslag till reformering av juristprogrammet vid Stockholms universitet

Författare

  • Jessika van der Sluijs Författare
  • Mauro Zamboni Författare

Abstract

Onsdagen den 26 september 2012 höll hedersdoktor professor David Wilkins, Harvard Law School, föreläsningen ”Is the In-House Counsel Movement Going Global? The Future of Internal Lawyering and the Implications for Corporate Legal Practice”. Wilkins talade om vad de förändrade behoven en globaliserad värld innebär och betonade vikten av att den juridiska utbildningen måste flytta fokus från att utbilda studenter i att ”tänka som jurister” till att utbilda studenterna i att ”agera som jurister”. Skillnaden ligger i att det första tar sikte på att utbilda studenterna i abstrakt juridisk metod medan det senare tränar studenterna i att tillämpa olika metoder för att lösa konkreta problem, att utifrån ett strategiskt perspektiv välja den ”bästa” metoden för att lösa problem, eller att kunna kontextualisera den rättsliga materian.
Juristprogrammet vid Stockholms universitet kan inte sägas vara på väg i denna riktning och under sommaren underkändes juristprogrammet av Högskoleverket (HSV). Utvärderingen genomfördes av en grupp professorer i juridik från hela Sverige. De reformer som på senare tid har genomförts på Stockholms juristprogram, som huvudsakligen består av en justering av antal veckor för vissa kurser, samt en uppdelning av handledarroll och examinator för uppsatsskrivningen är inga egentliga reformer. Vi menar att de genomförda förändringarna inte tacklar det som vi och våra svenska kollegor uppfattar som det grundläggande problemet med juristprogrammet. Kritiken i utvärderingen låg främst i att studenterna saknade kompetens att tilllämpa sina juridiska kunskaper vid författandet av examensarbetet. Frågan kvarstår alltså: ger vi verkligen studenterna den utbildning de behöver för att arbeta som jurister?

Nedladdningar

Publicerad

2014-01-01

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok V

Mest lästa artiklar av samma författare

1 2 3 > >>