Något om rättsutlåtanden i Nytt juridiskt arkiv

Författare

  • Gertrud Lennander Författare

Abstract

En inte ovanlig sysselsättning bland många av rättsvetenskapens män och kvinnor är att skriva rättsutlåtanden (eller s.k. responsa) på uppdrag av en part i en tvist. Den praktiska situation där detta aktualiseras kan vara av skiftande slag. Det kan röra sig om en pågående tvist eller om en tvist som endast befaras kunna uppstå i framtiden och där parten helt enkelt vill veta hur en viss situation ska hanteras. När en tvist har uppstått kan ett rättsutlåtande i vissa fall efterfrågas redan på ett tidigt stadium, när parten överväger om det är rimligt att lämna in en stämningsansökan, i andra fall under tvisten för att användas vid förlikningsförhandlingar eller i sista hand i domstol.
Även Lars Pehrson tillhör denna skara. Han har skrivit rättsutlåtanden i flera olika sammanhang. Många utlåtanden hänför sig till mål som refererats i NJA. Men han har också varit verksam som författare till utlåtanden i tvister i specialdomstol och förvaltningsdomstol. 
Den följande framställningen hänför sig till rättsutlåtanden som återfinns i NJA, även om det naturligtvis är uppenbart att de flesta tvisterna aldrig kommer så långt att de tas in i denna rättsfallssamling. Först ges några allmänna synpunkter, därefter granskas förekomsten av rättsutlåtanden i NJA under åren 1980–2015 och sist tas Lars Pehrsons egna utlåtanden upp.
Bruket av rättsutlåtanden bidrar till en värdefull interaktion mellan praktik och vetenskap och främjar därmed rättsutvecklingen. Parter och domstolar får problemen belysta och samtidigt tillgång till argumentation som kan användas i plädering och domskäl. Rättsvetenskaparen får värdefull kunskap om verklighetens problem som kan användas i den egna forskningen. Resonemang kan återkomma i författarens publikationer, i anpassad form och med nödvändighet hanterade med omdöme. Det förekommer också att utlåtanden publiceras i en eller annan form. Ibland kan detta framgå av referatet i NJA. Även ett par särskilda publikationer med utlåtanden har getts ut.

Nedladdningar

Publicerad

2016-05-01

Nummer

Sektion

Festskrift till Lars Pehrson