Lex specialis in absurdum

Författare

  • Gustaf Sjöberg Författare

Abstract

När Johan Munck föddes innehöll den nya aktiebolagslagen 228 paragrafer. Nu, 70 år senare, innehåller aktiebolagslagen 845 paragrafer. En kraftig ökning, som dock knappast kan förstärkas med ord som explosionsartad eller liknande. För 70 år sedan innehöll avtalslagen 41 paragrafer och det gör den fortfarande, även om de är något litet förändrade till sitt innehåll.
För 70 år sedan fanns knappt det som idag kallas finansmarknadsrätt. Numera är detta rättsområde mycket omfattande och komplext, ja närmast oöverskådligt. För tillväxttakten kan nästan vilka förstärkningsord som helst användas utan att det känns överdrivet och inte tycks takten avta. Tvärtom tar en betydande del av EU:s regleringsansträngningar idag sikte på just detta område.
Vad beror dessa skillnader på? Det kan knappast sägas att det, mellan de fenomen som regleras, finns någon fundamental skillnad i komplexitet som motiverar den olikartade utvecklingen. Avtalslagen reglerar en enorm mängd transaktioner av olika storlek och omfattning och har trots det klarat sig hyggligt i nästan 100 år. Även om komplexiteten på det finansiella området naturligtvis har ökat så kan det inte heller hävdas att finansiella företag och transaktioner är någon nyhet som av det skälet påkallar ny omfattande reglering. Inte heller kan det sägas att det aktiebolagsrättsliga livet, som regleras av aktiebolagslagen, är så mycket mindre förändringsbenäget och komplext att det motiverar den betydligt blygsammare tillväxten av aktiebolagsrätten i förhållande till finansmarknadsrätten.

Nedladdningar

Publicerad

2014-01-01

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok V