Ekonomi i rättsvetenskaplig forskning

Författare

  • Gustaf Sjöberg Författare

Abstract

Professor Jan Kleineman är skeptisk till nyttan av att blanda in ekonomi i rättsvetenskapen. Ett syfte med den här artikeln är att övertyga honom om att ekonomins synsätt på många sätt gagnar rättsvetenskapen och i en del fall är nödvändiga. Kanske kommer han till och med själv att tillämpa ekonomiska resonemang i den forskning som han förhoppningsvis kommer att bedriva även många år efter pensioneringen. 
Artikeln handlar om hur det som brukar kallas ekonomi kan användas i rättsvetenskapliga sammanhang. Vagheten i föregående mening är medveten; varken ekonomi eller rättsvetenskap är absolut avgränsade områden. Artikeln är inriktad mot svensk rättsvetenskap och hur den kan utvecklas genom ökad användning av ekonomins synsätt.
Ytterligt kort kan inledningsvis följande sägas om ekonomi och rättsvetenskap och om hur de hör ihop. Ekonomi handlar (bland annat) om att förutse och vid behov försöka styra människors handlande. Rättsvetenskap handlar på ett eller annat sätt om rättsregler, vilka finns för att styra människors handlande. Redan genom dessa korta beskrivningar kan konstateras att det vore konstigt om de båda vetenskaperna inte hade något att säga varandra.

Nedladdningar

Publicerad

2021-08-20

Nummer

Sektion

Festskrift till Jan Kleineman