USA:s högsta domstol

Författare

  • Claes Sandgren Författare

Abstract

The United States Supreme Court är en mäktig och mytomspunnen institution som är föremål för en strid ström av studier. Denna korta översikt som bygger på några nyutkomna arbeten (se bilagan) är ett försök att teckna några huvuddrag och tendenser.

Domstolens symboler 

Domstolens ställning i amerikanskt samhällsliv understryks av dess majestätiska marmorbyggnad i klassisk stil – med sex och ett halvt ton tunga bronsdörrar – belägen mellan Capitolium (Kongressens byggnad) och Library of Congress. Byggnaden som togs i bruk 1935 har 44 trappsteg som leder till de dubbla rader av 8 massiva kolumner som bär upp byggnadens tak. Trappan s.a.s. lyfter domstolen upp över Capitolium till en plats ovan politikernas dagliga trätor. I vart fall var det så som arkitekten Cass Gilbert tänkte när han utformade det nya hemmet för, som han sade, »the greatest tribunal in the world, one of the three great elements of our national government».
Särskilt domstolens ordförande har en roll i många ceremoniella sammanhang, såsom att svära in nya presidenter, och domstolen omger sig med utstuderade ritualer för att markera sin centrala plats i statsskicket. När domstolen skulle ta avsked av sin avlidne ordförande, William Rehnquist, i september 2005 samlades Rehnquists alla 105 biträden (»law clerks») under hans 33 år vid domstolen och 7 av dem, däribland Rehnquist efterträdare John Roberts, bar kistan upp för de 44 trappstegen in i byggnaden. Till vänster stod alla övriga 98 biträden och till höger i anciennitetsordning Rehnquists kolleger.
Domstolens byggnad, dess ritualer, dess traditioner och domarnas klädsel har syftet att bidra till domstolens auktoritet och legitimitet och att göra domstolen till en symbol kring vilken nationen kan samlas.

Nedladdningar

Publicerad

2008-12-01

Nummer

Sektion

Festskrift till Lars Heuman