Om maktmissbruk, särskilt sammanblandning av roller
Abstract
Maktmissbruk och maktfullkomlighet
Det är inte lätt att definiera vad som är maktmissbruk, men det klassiska begreppet i fransk rätt ”détournement de pouvoir” ger ledning. Det föreligger i de fall som förvaltningen brukar sin makt i ett annat syfte än det syfte för vilket lagen gett förvaltningen dess behörighet. Ett sätt att ringa in begreppet är att peka ut företeelser eller begrepp som kan kopplas till maktmissbruk, såsom befogenhetsöverskridande, korruption, intressekonflikter, jäv, sammanblandning av roller, vänskapskorruption, bisysslor, närståendetransaktioner, handel med inflytande, övergång mellan sektorer, osunt nätverkande, klientilism med flera. Dessa företeelser går in i varandra. Flertalet av dem har en intressekonflikt i botten.
Maktmissbruk kan rubba förtroendet såväl för makthavaren som för den förvaltning som berörs av missbruket. En gemensam nämnare för dess olika former är nämligen att de har en otillbörlig påverkan på beslut eller utgör en risk för sådan påverkan eller kan uppfattas utgöra en sådan risk. Makthavare har ett allmänintresse att tillgodose, såsom ett objektivt beslutsfattande, rättssäkerhet eller annat ändamål. Mot det kan stå ett personligt intresse att gynna sig själva eller närstående. Det är i den här skärningspunkten som maktmissbruket typiskt sett uppstår. Men maktmissbruk kan även utlösas av en vilja att göra gott.
Motsatsen till maktmissbruk kan uttryckas med ord såsom lagenlighet, meritokrati, oväld, redbarhet. Uttryckssättet ”vårt offentliga etos” fångar de värden som representerar motsatsen till maktmissbruk. ”Integritet” är det enskilda ord som bäst betecknar motsatsen till maktmissbruk.
Maktfullkomlighet är granne till maktmissbruk. Maktfullkomliga personer utmärks av omdömeslöshet, arrogans, förakt för regler, självtillräcklighet, narcissism. Gränsen mellan maktmissbruk och maktfullkomlighet är inte alltid skarp. Och inkompetens kan vara en grund för de båda, exempelvis okunskap, oförstånd, godtrogenhet, vanskötsel och slarv.