Representation och mutbrott (”Musikmiddagarna”)

Författare

  • Claes Sandgren Författare

Abstract

Högsta domstolen har i ett avgörande tillämpat brottsbalkens bestämmelser om mutbrott på middagar till vilka enskilda organisationer bjudit in företrädare för myndigheter som beviljar stöd inom musikområdet (dom den 17 mars 2020 i mål nr B 5301-18, ”Musikmiddagarna”).

Bakgrunden 

De bägge intresseorganisationerna Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) anordnade årligen julrespektive vårfester till vilka de bjöd in företrädare för Statens musikverk, Statens kulturråd, Konstnärsnämnden och andra myndigheter, politiker, journalister samt företrädare för andra bransch- och intresseorganisationer. Bland annat hade de sådana tillställningar åren 2012, 2013 och 2014. Gästerna bjöds på mat och dryck vartill kom musikframträdanden och prisutdelningar m.m. De nämnda organisationerna och deras medlemmar var behöriga att ansöka om bidrag hos Musikverket och Kulturrådet och FST och SKAP hade i vissa fall agerat som förvaltare av projekt som tilldelats bidrag från myndigheterna. Däremot kunde inte FST och SKAP ansöka om bidrag hos Konstnärsnämnden som delade ut bidrag endast till enskilda konstnärer.
Fem myndighetsföreträdare åtalades för tagande av muta,  nämligen generaldirektören för Musikverket, en tjänsteman vid verket, en avdelningschef och en enhetschef vid Kulturrådet samt kanslichefen vid Konstnärsnämnden. Vidare åtalades ordförandena för FST och SKAP för givande av muta.

Nedladdningar

Publicerad

2021-01-04

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok XII