Hur skapas en allmän princip? Exemplet obehörig vinst

Författare

  • Mårten Schultz Författare

Abstract

Allmänna rättsprinciper i civilrätten 

Obehörig vinst som allmän rättsprincip 

Jan Kleinemans mäktiga rättsvetenskapliga produktion spänner över stora delar av civilrätten, även fält som ligger utanför huvudfåran. I den allmänna civilrätten finns det ett antal teman som i svensk rätt är litet svåra att fånga in, men som är självklara inslag i de flesta andra rättsordningar som brukar anses ligga nära till hands för komparativrättsliga jämförelser. Obehörig vinst är ett sådant tema.
Obehörig vinst är föremål för ett tilltagande intresse. Ämnet är samtidigt kontroversiellt. Det är inte kontroversiellt att det finns lagar och rättsregler som explicit nämner obehörig vinst. Det är ett faktum. Det går inte heller att ifrågasätta att obehörig vinst emellanåt aktualiseras som ett rättspolitiskt argument för en viss lösning – som en motivering – eller som en beskrivning av en särskild form av ersättningsregel.
Kontroverserna handlar istället om huruvida det existerar en allmän obehörig vinst-princip, som en självständig rättsgrundsats, i svensk rätt. Jan menar att det inte finns någon sådan princip. Jag hävdar motsatsen. I slutet av den här uppsatsen ska jag ge några nya argument för min inställning. Men innan det vill jag ta upp frågan vad det betyder att obehörig vinst är en egen rättsgrundsats. Det är den centrala frågan för denna framställning. Innan jag kommer fram till huvudfrågan inleder jag med ett sidospår och några teoretiska utflykter.

Nedladdningar

Publicerad

2022-01-01

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok XIII