Om att vara för kommersiell – några ord om tvesala
Abstract
Vårt festskriftsföremål har varit drivande i flera lyckade projekt, bl.a. i tillkomsten av Juridisk Tidskrift vid Stockholms universitet (JT) och Stockholm Centre for Commercial Law (SCCL). Han var även under ett par år med i DCFR-projektet och ingick i skadeståndsgruppens Advisory Council och fick därför besöka Osnabrück ett par gånger.
Titelns kommersiell kan givetvis tyckas anspela på mer än tvesalutemat, nämligen SCCL:s fokus på och festskriftsföremålets intresse för den kommersiella rätten. Kontakten med det omgivande samhället ger en inblick i vad som sker i det praktiska rättslivet och kanske även senare i rättspraxis.
Det ger en verklighetskontakt och en chans att bli en del i rättsutvecklingen. NJA 2005 s. 608 (Max och Frasses) är ett passande exempel. Det bör inte uteslutas att det rikhaltiga utländska materialet i målet kom från festskriftsföremålet – att titta över nationsgränserna är en käpphäst. För en kontinental publik kan man säga att målet handlade om actio doli och HD kom fram till att Frasses fick «anses ha medverkat till Lotsbåtens avtalsbrott på ett sådant kvalificerat otillbörligt sätt att bolaget ådragit sig skadeståndsskyldighet gentemot Max». Lösningen torde stå i samklang med rättsläget i många andra rättsordningar. Målet kom i sin tur att tjäna som inspiration till ett exempel i DCFR-projektets skadeståndsrättsbok; lite komparativ rätt tur och retur.