Ytterligare en variant av betalningstidpunkt

Författare

  • Svante Johansson Författare

Abstract

Göran Millqvist har under sin yrkesverksamma tid i första hand ägnat sig åt civilrätten, och då främst dess sak- och insolvensrättsliga sida. Det är därför inte så konstigt att han också kommit in på betalningens natur; det är ju som bekant en rättsfigur med många drag. Särskilt framträder de många dragen när betalning inte sker direkt till mottagaren med kontanter utan via en betalningsförmedlare, t.ex. en bank eller ett försäkringsbolag. Detta gör att det kan vara svårt att föra in de olika betalningsstegen i den gängse juridiska omgivningen. 
Förändrade betalningsmönster har föranlett många diskussioner i den juridiska litteraturen, som nu börjar bli omfattande på området. Betalningsspörsmålen har även avsatt tydliga spår i judikaturen; en hel del rättsfall har rört tillämpningen av rättsregler vid den ändamålsförskjutning som sker vid användning av ny teknik.
Den centrala frågan i detta sammanhang är när (vid vilken tidpunkt) en betalning ska anses ha skett. I denna uppsats avser jag att mot bakgrund av det arbete som Göran (och andra) redan utfört, gå vidare med att analysera rättstillämpningen från senare år. Syftet är att undersöka om det genom ny lagstiftning eller nytillkomna rättsfall skett några förändringar av rättsläget.

Nedladdningar

Publicerad

2019-01-01

Nummer

Sektion

Festskrift till Göran Millqvist