Hundra år av gemenskap

Svensk Juristtidning och civilrättens ansvarsläror

Författare

  • Mårten Schultz Författare

Abstract

I detta sista häfte av Svensk Juristtidning för jubileumsåret 2016 tar författaren en uppsats från tidningens första publikationsår – 1916 – som avstamp för reflektioner kring den civilrättsliga synen på ansvar och social interaktion, bl.a. som den kommit att behandlas i just Svensk Juristtidning.

Vad är vi skyldiga varandra? 

Vad är vi skyldiga varandra? Vilken hänsyn måste vi visa andra redan av den anledningen att vi delar värld? Vad har vi rätt att kräva av våra medmänniskor? Kring dessa frågor kretsar civilrättens ansvarsläror.
Civilrätten innehåller enbart ett av juridikens ansvarssystem. Straffrätten sätter de yttersta gränserna för vad som kan tolereras och när toleransens gräns överträds träder staten in med straff. I straffrätten är utgångspunkten för systemet ojämlikheten. Det är den statliga överhögheten över medborgarna som präglar ansvarsutkrävandet vilket yttrar sig i alltifrån fundamentala rättssäkerhetsprinciper till processens form.
Civilrättens ansvarssystem försöker utgå från ett tänkt jämviktsläge där intresset av att kunna interagera med andra, med de risker för skada som det kan medföra, balanseras mot intressen som säkerhet, trygghet och integritet. Medan straffrätten reglerar människors förpliktelser gentemot staten, reglerar civilrätten våra förpliktelser gentemot varandra.

Nedladdningar

Publicerad

2017-01-01

Nummer

Sektion

Stockholm Centre for Commercial Law Årsbok VIII