Psykiska arbetsskador

– ingen regel utan undantag, inget undantag utan regel

Författare

  • Mia Carlsson Författare

Abstract

Arbetsskadeförsäkringens skadebegrepp
 
1.1 Undantag för vissa psykiska skador
 
I arbetsskadeförsäkringen finns en lagregel om att vissa psykiska skador inte omfattas av det allmänna försäkringsskyddet vid arbetsskada. Bestämmelsen har gett upphov till omfattande problem i praxis och är allmänt omdiskuterad. Kritiken går ut på att regeln är svår att tillämpa och att det är osäkert när en skada faller inom eller utom undantaget. Rättsosäkerhet råder.
Det aktuella undantaget finns i 39 kap. 5 § socialförsäkringsbalken (2010:110), SFB, och lyder:

Som arbetsskada anses inte en skada av psykisk eller psykosomatisk natur som är en följd av en företagsnedläggelse, bristande uppskattning av den försäkrades arbetsinsatser, vantrivsel med arbetsuppgifter eller arbetskamrater eller därmed jämförliga förhållanden. 

Som framgår är det inte skadorna i sig som undantas, utan vissa orsaker till psykiska skador. Lagregeln omfattar känslorelaterade rekvisit i form av ”bristande uppskattning”, ”vantrivsel” eller ”jämförbara förhållanden”. Det är uppenbart att sådana rekvisit leder till tolkningsproblem, där vägledning i viss utsträckning kan hämtas i förarbeten, men främst i rättspraxis. När det är sparsamt med praxis från högsta instans och annan praxis sviktar ges inte den vägledning som behövs.

Nedladdningar

Publicerad

2019-01-01

Nummer

Sektion

Festskrift till Göran Millqvist