Skiljeförfaranden under pandemin – praktiska erfarenheter, rättsliga förutsättningar, framtidsutsikter
Abstract
Fram till våren 2020 gestaltade sig i princip alla slutförhandlingar i skiljeförfaranden i Sverige på väsentligen samma sätt. Skiljedomarna, partsföreträdare, ombud, vittnen och experter samlades på en konferensanläggning eller ett advokatkontor och genomförde förhandlingen med samtliga aktörer närvarande i rummet. Någon enstaka gång var ett vittne inte tillstädes, varför vittnet hördes per telefon eller – på senare år – via någon tjänst för ljud- och bildöverföring.
I början av mars 2020 förberedde jag just en sådan förhandling, där ett stort antal vittnen och experter skulle höras under flera veckor. Men den 13 mars, sista vardagen innan förhandlingen skulle börja, ställdes den in. Det som hade inträffat var givetvis att Corona-pandemin hade nått Sverige och närmast över en natt lett till att sammankomster av olika slag blåstes av.
I det här bidraget tänker jag redovisa några erfarenheter av hur skiljeförfaranden jag medverkat i har hanterats under pandemiperioden. Jag diskuterar också de rättsliga förutsättningarna att hålla förhandlingar som är helt eller delvis digitala. Slutligen säger jag några ord om vad jag tror att vi kommer ta med oss in i en post-pandemisk framtid.