Talet om ”bolagets intresse” som något mer än aktieägarnas intresse – i vems intresse?

Författare

  • Rolf Skog Författare

Abstract

En festskriftsartikel bör gärna ha en koppling till festföremålet. Jag har efter många års professionell kontakt och vänskap med Jan Kleineman ett flertal kopplingar att välja mellan och stannar för The Stockholm Centre for Commercial Law. Centret är, som alla vet, i stor utsträckning Jans skapelse. Jan hade visionen som en rad andra personer, inte minst Gunnar Nord1, hjälpte till att förverkliga. Jag ingick själv i centrets styrelse under uppbyggnadsskedet och hade då nöjet att samarbeta med Jan.
En av centrets återkommande aktiviteter är The Stockholm Oxford Law Symposium, som arrangeras i samarbete med University of Oxford. Vid ett av de första av dessa symposier, år 2013, var temat ”Bolagsstyrelsers lojalitetsplikt – mot vem?” Jag var inbjuden som talare och uppehöll mig i mitt anförande bland annat vid begreppet ”bolagets intresse”. Begreppet är väl känt i den aktiebolagslagsrättsliga doktrinen och har varit föremål för oräkneliga seminarier under årens lopp. När jag dristade mig att påstå att Oxford-symposiet inte skulle komma att bli det sista där begreppet aktualiserades var det därför inte en särskild vågad förutsägelse. Tvärtom är det för den som är lite bekant med aktiebolagsrättslig historia uppenbart, att även den idag pågående diskussionen om att i aktiebolagsrättslig lagstiftning ålägga bolagen ett ansvar för att lösa specifika eller allmängiltiga samhällsproblem har tydliga beröringspunkter med den sedan aktiebolagslagstiftningens barndom återkommande frågan om det finns något som kan kallas ”bolagets intresse”.
Jan Kleinemans engagemang vid Oxford-symposiet var som vanligt stort och hans uppskattande kommentarer vid den efterföljande middagen i The Hall föranleder mig att här återvända till ämnet med en kort, kompletterande historisk iakttagelse.

Nedladdningar

Publicerad

2021-08-20

Nummer

Sektion

Festskrift till Jan Kleineman